Lateien

Meester in het plaatsen en herstellen van Lateien

Lateien bij een nieuw huis of bestaande woning

Bij de Metselmeester zijn we meester in het plaatsen van lateien. Nieuwe lateien plaatsen we bij een nieuw huis om het gewicht van het metselwerk erboven op te vangen. Bij een bestaand huis kunnen we lateiherstel aanbieden, wanneer er door weer en wind schade aan de lateien is ontstaan.

Wat zijn lateien?

Met lateien bedoelen we de dragende constructie boven ramen, deuren, poorten en andere muuropeningen. Een latei is een horizontale balk die het gewicht opvangt en verdeelt over aangrenzende verticale steunmuren of -kolommen. Lateien zijn er in allerlei afmetingen, in zowel staal als beton. Betonnen lateien worden veelal binnen gebruikt en stalen lateien veelal buiten, omdat deze voor het mooiste aanzicht zorgen.

Waarvoor worden lateien gebruikt?

Wanneer de huidige latei niet goed (meer) functioneert of, nog erger, ontbreekt, wordt het metselwerk niet goed meer gedragen en kunnen er scheuren in het metselwerk of scheuren in de gevel ontstaan of kan de muur boven de opening instorten. Lateien zorgen ervoor dat het gewicht van de muur boven de opening niet op de opening rust, waardoor de opening steviger en dus veiliger wordt.

Kozijnen zijn geen metseldragers. Ze zijn niet bedoeld om al het gewicht op te vangen. Wanneer lateien ontbreken, kan het daarom raadzaam zijn deze alsnog aan te brengen wanneer u toch uw houten kozijnen laat vervangen door bijvoorbeeld kunststof kozijnen. Het kunststof zelf mag namelijk niet dragend zijn.

Dankzij lateien is het ook mogelijk om grotere openingen in de muur te maken, bijvoorbeeld wanneer u meer daglicht binnen zou willen hebben of een ruimtelijker gevoel.

Stel uw vraag

Advies op maat

Offerte aanvragen

Geheel vrijblijvend

Nieuwe lateien plaatsen

Het plaatsen van nieuwe lateien dient nauwkeurig te gebeuren. Een onjuiste plaatsing kan tot structurele problemen en gevaarlijke situaties leiden. Daarom is het raadzaam voor het plaatsen van nieuwe lateien altijd een professional zoals de Metselmeester in te schakelen die met een gedegen plan van aanpak komt, de juiste apparatuur gebruikt voor de positionering van de lateien en nauwkeurige metingen verricht alvorens te werk te gaan.

Lateiherstel

Lateiherstel is vakwerk, waarvoor ervaring en precisie vereist is. Eerst verwijderen we een deel van de bestaande muur boven de opening. Daarna wordt de latei opgetild en op de juiste hoogte gebracht. De latei wordt aan de omliggende muren of kolommen verankerd. De opening rondom de latei wordt vervolgens weer netjes afgewerkt.

Wilt u graag advies over de beste oplossing voor uw situatie? Neem dan vrijblijvend contact op.

Veelgestelde vragen

Waarom zijn lateien belangrijk in metselwerk?

Lateien zorgen voor een veilige, stevige, stabiele constructie. Door het gewicht van de muur boven de latei te verdelen, wordt de druk op de muur verminderd. Dit voorkomt scheuren in de gevel of het instorten van metselwerk.

Hoe duur is het plaatsen van lateien?

De totale kosten voor het plaatsen van lateien zijn van een aantal factoren afhankelijk, zoals het type latei, de grootte en locatie van de opening, de benodigde materialen en de complexiteit van het werk. Wij maken graag een offerte op maat voor u.

Wat is het verschil tussen vuilwerk en schoonwerk?

Bij lateien hebben we het vaak over vuilwerk en schoonwerk. Met vuilwerk bedoelen we metselwerk dat niet zichtbaar blijft, omdat het bijvoorbeeld afgewerkt wordt met stucwerk. Dit is veelal binnen het geval en om die reden worden hiervoor vaak betonnen lateien gebruikt. Schoonwerk blijft wel in het zicht, zoals bij een buitenmuur. Hier wordt het metselwerk alleen afgevoegd. Daarom worden bij schoonwerk vaak stalen lateien gebruikt. Deze vallen door de geringe dikte minder op.

5.0
Gevel is opnieuw gevoegd en ik ben tevreden met het resultaat.Alles netjes uitgevoerd en vooraf een duidelijke offerte.
Goede communicatie, alles netjes uitgevoerd. Resultaat mag er zijn en na afronden alles netjes achtergelaten. Een aanrader dus.
Harm heeft bij ons een uitbouw gemetseld en gevoegd. was niet een makkelijke klus. Heeft hij keurig gedaan!kan iedereen dit metselbedrijf aanbevelen.
js_loader

Bekijk alle reviews

Contact opnemen

Vertrouwen gekregen in ons vakmanschap? Nieuwsgierig wat het kost als we voor u aan de slag gaan en hoe het eindresultaat eruit kan zien? Bel met Harm, nemen we samen de situatie op voor de beste aanpak en een eerlijke prijs.

06-48611150
info@metselmeester.nl
9207 BM Drachten

Metselbedrijf H. van der Meer uit Drachten